سموم قارچی و توکسین بایندر ها
header
تبلیغات

لطفا از سایت حمایت کنید

خرید ویژه بلک فرایدی از سایت دی جی کالا

$$$ تبلیغات در سایت نوین طیور$$$

$$$ طراحی نقشه هوادهی مرغداری $$$

اعضا

نام کاربری:
کلمه عبور:
سبد خرید
کانال نوین طیور

کانال نوین طیور

مقاله
تبلیغات

 

جستجوی گوگل
Google


در كل اينترنت
در اين سايت

جستجو
رهگیری سفارش
شناسه سفارش :

بازدید کننده
شروع شمارش: 1391-12-24
کل بازدید ها: 32169629
بازدید کننده: 30821362
بازدید های امروز: 9380
بازدید های دیروز: 28152
برچسب ها
سموم قارچی و توکسین بایندر ها

سموم قارچی و توکسین بایندرها

خوراك دام بيش از 80% هزينه هاي واحد پرورش را شامل مي شود . مواد اوليه اي كه جهت تامين جيره غذايي دام از مكانهاي مختلف تهيه مي گردد امكان انتقال الودگي ومشكلات مختلفي را به همراه خود به دامداري دارد.

يكي از مشكلات كپك ها و قارچ ها و سم توليدي انها مايكو توكسين ها مي باشد.
امروزه سموم قارچي يك مشكل جهاني است بطوريكه حدود 25% از غلات توليد شده در دنيا آلوده به مايكو توكسين ها هستند.
قارچ ها موجودات زنده چند سلولي هوازي مي باشند كه نياز هاي انها برباي رشد(آب و...) نسبت به باكتريها خيلي كمتر مي باشد.
همه گونه هاي قارچ ها وكپك ها مضر نمي باشند و از گونه هاي مفيد در برخي پروسه هاي توليدي استفاده مي كنيم.

زمانيكه كپك يا قارچ دچاريكي از استرس هاي دمايي .رطوبتي و .... مي شود در حالت دفاع از خود موادي را بنام سموم قارچي (مايكو توكسين )ترشح مي نمايد كه برروي مواد خوراكي باقي مي ماند .اين مواد در واقع متابوليت ثانويه قارچ ها مي باشند كه نسبت به حرارت بسيار مقاوم بوده و حرارت هاي بالانيز برروي ساختمان انها اثر ندارد.
قارچها وكپك ها در مراحل مختلف رشد گياه از زمانيكه بر روي زمين قرار دارد (قبل از برداشت) تا زمان برداشت- انبار نمودن-حمل ونقل – كارخانجات خوراك سازي و... امكان تشكيل و توليد سموم قارچي را دارند.
همواره اين شبهه پيش مي ايد كه در جايي كه كپك مشاهده نمي شود شايد آلودگي سموم قارچي وجود نداشته باشد . در حاليكه حضور كپك ها دليلي بر حضور يا عدم حضور سموم قارچي نمي باشد . زيرا در زمان و مكاني امكان دارد كه شرايط رشد كپك فراهم بوده و در اثر استرس سم خود را نيز توليد نمايند اما بعد شرايط رشد كپك منتفي مي گردد وقارچ يا كپك  از بين رفته  اما سموم آن  در خوراك هنوز باقي مانده است .

در جايي هم امكان دارد كپك را مشاهده كنيم اما اين كپك هنوز در شرايط استرس قرار نگرفته باشد وسمي از خود توليد ننموده باشد.

نحوه اثرمايكو توكسين ها
سموم قارچي از طريق سه مكانيسم عمل مي كنند:
1- ايجاد تداخل در سوخت وساز و جذب مواد مغذي جيره
2- اثرات منفي بر سيستم غدد درون ريز و برون ريز
3- سركوب سيستم ايمني

سموم قارچي سبب ايجاد مشكلاتي در حيوانات مي شوند از جمله :
- افت مصرف خوراك
- افزايش آسيب پذيري برابر بيماريها با مختل نمودن سيستم ايمني بدن
- بالا بردن درصد نازايي و افزايش سقط جنين و افزايش آبشتني كاذب
- افزايش سلولهاي سوماتيك موجود در شير
- بيرون زدگي واژن و التهاب مهبل
- باقي ماندن سموم قارچي در توليدات دامي كه باعث سر طان در انسان
- افزايش مرگ و مير

وجود اين سموم باعث ورود كبد در فرايند سم زدايي شده و با توجه به صرف انرژي زياد جهت از دسترس  خارج كردن اين سموم و اينكه كبد بخشي از فعاليتهاي خود را به اين امر اختصاص مي دهد. ميزان بهره وري از انرژي دريافتي حيوان كاهش مي يابد. در نتيجه كبد اندام اصلي است كه آسيب مي بيند.

مايكو توكسين ها اثر باز دارندگي بر روي سيستم ايمني بدن دارند اما نحوه تاثير هر يك از آنها بر روي اين سيستم متفاوت است .

هر سه توكسين ( افلاتوكسين – اكرا توكسين – تي تو توكسين) از بيوسنتز پروتئين جلو گيري مي نمايند .

افلاتوكسين با جلو گيري از نسخه برداري
تي تو كسين  (T2Toxinاز طريق اتصال به نقاط خاصي از ريبوزوم)
اكرا توكسين با جلوگيري از فعاليت فنيل الانينRNA

 

سموم قارچي مهم
سه خانواده اصلي قارچهاي توليد كننده مايكو توكسين ها گو نه هاي (آسپرژيلوس-فوزاريوم و پني سيليوم) هستند.

 

اثرات مايكو توكسين ها تحت تاثيرعوامل مختلفي مانند نوع مايكو توكسين ، مقدار سمي كه حيوان دريافت مي كند ، مدت زمان دريافت سم ، گونه حيوان ، سن حيوان (جوانها حساسترند)، جنس حيوان ( نر ها حساسترند) ، عوامل محيطي مانند استرس و آلودگي هاي باكتريايي قرار مي گيرند.

گوسفندان به مسموميت افلانوكسين حساسيت كمتري دارند . گوسفندان افلاتوكسين مصرف شده را با كمترين آسيب به كبد از طريق ادرار دفع ميكند.

نشخوار كننده گان كمتر از تك معده اي ها به مايكو توكسين ها حساس هستند، ميكروب هاي شكمبه مسئوليت متابوليز كردن سموم را به عهده دارند.

طيور و اسب به افلاتوكسن حساسترند.

به طور كلي افلاتوكسين ها تحت شرايط گرم وخشك شايع ترند در حاليكه سموم فوزاريم تحت شرايط مرطوب فراوان تر مي باشند.

سمهاي تريكو تسن خطرناكترين مايكو توكسين ها براي نشخوار كنندگان هستند.

(Trichothecen = Don-Das-T2toxin)                                            


تريكو تسن ها از طريق مهار سنتز پروتئين دامنه عوارض وسيعي از كاهش عملكرد ايمني تا مشكلات گوارشي را بوجود مي آورد.

بدليل دارا بودن ساختمان غير قطبي اين مايكو توكسين ها توسط تو كسين بايندرها جذب نمي شوند و حتما بايد از روش هاي ميكربي براي تخريب آنها استفاده شود.


    زيرالنون    Zearalenon)  =   ZEA) 

مايكو توكسين زيرالنون از قارچ فوزاريم گونه گراميناريوم توليد مي شود.(F.Graminearum)
ZEA نامحلول در آب و پايدار در برابر حرارت است.

ساختار شيميايي زيرالنون شبيه به هورمون استروژن مي باشد . به همين دليل به آن هورمون استروژن كاذب مي گويند و در زمان ورود به بدن سيستم هورموني بدن را مختل مي كند و علايم هورمون استروژن را نمايان مي كند.
زيرالنون مايكو توكسين استروژنيك است.

اثرات زيرالنون:
check-markافزايش سقط جنين
check-markافزايش ترشحات واژن
check-markافزايش تورم و بيرون زدگي واژن
check-markكاهش باروري
check-markافزايش حجم پستان در تليسه ها
check-markافزايش فحلي كاذب
check-markافزايش تعداد تلقيح به ازا هر آبستني

اين سم در مقادير كم باعث بلوغ زود رس و افزايش اندازه پستاني شده و در مقادير بالامنجر به سقط جنين مي شود.

      

        دي اكسي نيوالنول (Don) = ومي توكسين ( Vomi toxin)

مايكو توكسين Don از قارچ فوزاريوم گونه گراميناريوم و كواميناتوم توليد مي شود.
(F.cuminatum و graminearu m)

رايجترين مايكو توكسين در سيلو Don ميباشد. ميزان اين سم در ذرت سيلو شده و همچنين سبوس گندم زيادتر از ساير اجزاي خوراك مي باشد.
فوزاريم گراميناريوم در گندم و جو سر پديد مي آورد. همچنين سبب پوسيدگي ساقه ذرت مي شود . نام ديگر اين مايكو توكسين فوزاريم علوفه مي باشد.

ومي توكسين سم تهوع آور و فاكتور مولد استفراغ وعامل كم اشتهايي مي باشد.

اثرات DoN :
check-markافزايش سلولهاي سوماتيك موجود در شير
check-markكاهش توليد شير
check-markكاهش باروري
check-markاثر منفي بر سيستم ايمني

 

   تي تو توكسين     (  T2toxin)

مايكو توكسين از قارچ فوزازيوم گونه پوآ و گونه اسپورتريكيوديس توليد مي شود.

(F.sportrichiodes و F. poa)

سم T2بسيار مسموم كننده است ، ميزان اين سم در سيلوي ذرت بيشتر از ساير اجزا خوراك است .

اثرات T2:
check-markاثرات منفي بر سيستم ايمني
check-markآماس و التهاب روده و شكمبه
check-markخونريزي و زخمهاي شيردان و شكمبه و روده
check-markمشاهده خون در مدفوع
check-markفقدان سيكل فحلي

اين سم باعث تحريك پراكسيد شدن چربي و مانع سنتز پروتئين و در نتيجه مرگ سلولي مي گردد.

 

      (فومونيزين  Fumonisin )

مايكوتوكسين فومونيزين از قارچ فوزاريوم گونه پرو لايفراتوم و مونيليفورم توليد مي گردد.

(F.monilform  و F.proliferatum)

ميزان اين سم بر روي علوفه هاي سورگوم و ذرت بيشتر از ساير اجزائ خوراك است.

اثرات فومونيزين:
check-markتضيف سيستم ايمني
check-markبيماري كبدي
check-markتجمع مايعات در ريه


     (اكرا توكسين  ochratoxin )

اكرا توكسين توسط قارچهاي پني سيليوم و آسپرژيلوس( ملوس – اكرا سئوس ) توليد مي شوند.
ميزان اين سم بر روي جو بيشتر از ساير اجزاي خوراك است .

سمي ترين آنها اكرا توكسين A مي باشد كه يك نفروتوكسين بالقوه است كه باعث صدمه كليه و مجاري ادراري مي شود . اكرا توكسين A به سرعت در شكمبه گاو شيري توسط پروتوزواهاي شكمبه تجزيه شده اما در مورد گوساله ها سم خطر ناكي است.
قارچهاي مولد اين سم در شرايط سرد و مرطوب در علوفه هاي انباري رشد مي كنند.

اثرات اكرا توكسين:
check-markكاهش وزن روزانه
check-markتضعيف مصرف خوراك
check-markتضعيف سيستم ايمني
check-markزخم هاي كليه

      (آفلاتو كسين  Aflatoxin)

افلاتوكسين ها توسط قارچهاي آسپرژيلوس گونه (Flavvousوparasiticus) توليد مي شوند.
كلمه Aflatoxin شامل حروف A وF بترتيب نماينده جنس قارچ Aspergilus  وگونه Flavous    كه با لغت Toxin  تركيب شده است.

ميزان اين سم در ذرت ، كنجاله پنبه دانه و بادام زميني و سويا بيشتر از ساير اجزاي خوراك است ، چهار نوع مختلف افلاتوكسين بنامهاي G1،G2،B1،B2 (كه قويترين و متداولترين آنها B1 است) در خوراك ومحصولات دامي شناخته شده است .
اين سم در بدن توسط كبد متابوليت شده  و تبديل به مايكو توكسين هاي ديگر شده و از طريق توليدات دامي به مصرف كنندگان آن منتقل مي شود.

چنانچه گاو شيري از خوراك آلوده به افلاتوكسين B  تغذيه نمايد ، آنزيمهاي موجود در كبد آنرا به افلاتوكسن M  تبديل كرده كه در شير و ادرار دفع مي شود.

آفلاتوكسين M1وM2   بترتيب از آفلاتوكسين هاي B1وB2 حاصل مي شوند.
آفلاتوكسين B1 از عوامل تراتوژنيك موتاژنيك وسرطانزاي انساني است .

G1=C17H12o7
B1=C17H12o6
G2=C17H14o7
B2=C17H14o6

هر 65 واحد افلاتوكسين B1  در خوراك مي تواند به 1 واحد آفلاتوكسين M1در شير دامها تبديل شود. (ميانگين 1.7 درصد از مقدار افلاتوكسين B1  در جيره غذايي دام بشكل متابوليت M1 بداخل شير ترشح مي شود)

 

مقدار مجاز آفلاتوكسين در شير خام:
FDA       0.5  mg/kg              ppb
Europe      0.05  mg/kg         ppb

 

چنانچه ميزان آفلانوكسين شير خام كمتر از. ppb 0.3 (قسمت در بيليون) باشد در حد ايده ال است.
حداكثر ميزان مجاز آفلاتوكسين در خوراك دام ويا شير كه مخاطره انگيز نباشد را Action Level مينامند. اگر AL شير بيشتر از ppb 0.5 باشد قابل مصرف نبوده وبايد معدوم گردد.

حداكثر غلضتهاي مجاز مايكوتوكسينها در خوراك دام :
B1                               حداكثر                      ppb   20
اكراتوكسين                       حداكثر                     ppb    50      
تي توتوكسين                     حداكثر                    ppb    100
ومي توكسين                     حداكثر                   ppb    1000  
زيرالنون                           حداكثر                   ppb     500     
فومونيزين                         حداكثر                  ppb    1000  

 

روشهاي آزمايشگاهي براي تشخيص آفلاتوكسين در مواد غذايي :
Elisa       -         Tlc         -        LC                                    

يكي از مشكلات آفلاتوكسين ها مقاومت آنها نسبت به حرارت است .( به مدت طولاني مي توانند دماي 100 درجه را تحمل كنند). مقاومت اين سم قارچي از توكسين هاي استافيلوكوكوس اوروئوس وكلستريديوم بوتولونيم هم بيشتر است .


آفلاتوكسين در حرارت پاستوريزاسيون زنده مي ماند وحتي با حرارت دادن نمي توان آنرا از بين برد.( آفلاتوكسين براحتي وارد شير مي شود و در مقابل حرارت و جوشاندن مقاوم است )

سموم قارچي در دماي 250 درجه سانتي گراد غير فعال مي شوند ولي روش مناسبي جهت پاكسازي جيره دام نمي باشد.


تابيدن اشعه ماوراي بنفش uv مسموميت افلاتوكسين را كاهش مي دهد.و در صورتي كه به طور مستمر وطولاني مدت استفاده گردد كاملا" آنرا غير فعال مي سازد ولي به دليل هزينه زياد ، اقتصادي نمي باشد.
در توليد افلاتوكسين بحث درجه حرارت ورطوبت نسبي محيط مهم است و در دماي كمتر از 7 درجه سانتيگراد و بالاي 40 درجه سانتيگراد اين قارچها قادر به توليد توكسين نيستند.
( بهترين دما براي توكسين بين 24-28 درجه سانتي گراد و رطوبت 93-98 درصد است )

هر گونه قصور در خشك كردن محصولات دانه اي ، افزايش رطوبت انبار و توده كردن محصول بر شدت اين كپك ها مي افزايد .

عواملي كه مي توانند باعث رشد قارچها و توليد توكسين شوند عبارتنداز:
check-markآلودگي محصولات كشاورزي قبل از درو
check-markبه تعويق افتادن زمان خشك كردن محصولات و بالا بودن درصد رطوبت آن
check-markآفات نباتي و انباري
check-markشرايط نگهداري مواد غذايي در انبار از نظر ميزان درجه حرارت و رطوبت

سموم قارچي طي 2تا 6 هفته به اندازه كافي توليد مي شوند و اثراتش را پس از يك هفته بر حيوان مصرف كننده وارد مي سازند.

اثرات آفلاتوكسين:
check-markتضيف سيستم ايمني
check-markاختلال در دستگاه گوارش
check-markپوشش چربي در كبد
check-markانتقال متابولبت هاي آفلاتوكسين در توليدات دام
check-markاثرات سر طانزايي
check-markسيروز كبدي

سموم قارچي مي توانند همكاري سينرژيستي با هم داشته باشند كه بسيار مخرب تر مي باشند ازجمله:

  اثر سينرژيستي  DAS   + T2toxin  =   زخمهاي دستگا ه  گوارش

                                                  آبكي شدن مدفوع

                                                  اسيدوز

  اثر سينرژيستي   DON   + T2toxin =   آبكي شدن مدفوع

                                                 كاهش چربي شير

 

خنثي كردن مايكو توكسين ها

مقداري از مايكو توكسين ها توسط ميكربهاي شكمبه خنثي مي شوند.

ميكربهاي شكمبه 40% افلاتوكسين B1 را به ماده افلاتوكسيكول تبديل مي كنند كه به همان اندازه مايكو توكسين اصلي مسموم كننده است.

بيش از 90% زيرالنون در شكمبه به الفا زيرالنون تبديل مي شود كه برابر استروژني تر از سم اصلي مي باشد.

35% از DoN  به DoM-1 تبديل مي شود كه غير سمي است.

گونه باكتري EUbacterium  ازمايعات شكمبه گاو جدا شد كه آنزيمي براي خنثي كردن DoN  مي سازد اين باكتري در افزودني هاي خنثي كننده مايكوتوكسين ها بكار برده ميشود.

ميكروبهاي شكمبه توانايي خنثي كردن Don را دارند اما خنثي سازي به 35% محدود مي شود و مابقي  سموم از شكمبه مي گذرد .

با توجه به اينكه درصد كمي مايكوتوكسين ها توسط ميكربهاي شكمبه خنثي مي شود و مقدار عمده آنها جذب بدن مي شود ، راهكارهايي جهت توكسين زدايي پيشنهاد مي شود از جمله :

الف ) روشهاي فيزيكي

check-markپاك كردن و غربال كردن دانه هاي آلوده مي توانند ميزان آفلاتوكسين را تا 50% كاهش دهد، همچنين مخلوط كردن خوراك هاي آلوده با خوراكهاي سالم براي رقيق كردن ميزان مايكوتوكسين مناسب و مفيد  است
check-markجدا سازي دانه هاي شكسته و آسيب ديده
check-markنگهداري غلات و علوفه ها در مكان خشك با رطوبت كمتر از 7% (جلوگيري از نوسانات دمايي ،Phو رطوبتي در انبارها)
check-markغير فعال كردن توسط حرارت و پرتو نگاري

ب)  روشهاي شيمايي

check-mark افزايش مواد مغذي مثل پروتئين ، انرژي ( چربي – هيدرات كربن) ويتامين ها ، اسيدهاي آمينه (ليزين- متيونين) مي تواند موثر باشد . اين افزودني ها به سموم متصل شده و مانع از اثر آنها مي شوند.
check-mark آمونياكي كردن غلات آلوده به افلاتو كسين موفقيت آميز است اما اين فرآيند خطر ناك مي باشد.

check-markاستفاده از جاذب هاي مايكو توكسين (توكسين بايندر)
يعني موادي كه مي توانند توكسين ها را به خود جذب كرده و بصورت غير قابل جذب از دستگاه گوارش خارج كنند.

جاذبهاي مايكو توكسين دو دسته هستند:

  • جاذب هاي غير الي= توكسين بايندر هاي رسي(clay)
  • جاذبهاي آلي که شامل ميكروارگا نيسم هاي زنده و عصاره ديواره سلولي مخمر(گلكومانان)

 

توكسين بايندرهاي رسي(clay)

توكسيين بايندرهاي رسمي از دسته هاي آلومينيم سيليكات، بنتونيت سديم ، بنتونيت پتاسيم، زئوليت و.... مي باشد. بطور كلي از گروه (Hscas)مي باشد.
(hydrated  sodium   calcium almino silicate)

بدليل بار دار بودن ساختارهايي كه دارند (قطبي هستند ) در جهت خنثي نمودن بار ساختار خود با عناصر بار دار ايجاد باند نموده و انها را از دسترس بدن خارج مي كنند.
اين مواد با ايجاد سطح تماس فعال زياد و ايجاد بار الكتريكي ، باعث جذب سموم قارچي شده و بدون جذب از دستگاه گوارش دفع مي گردد،هرچه اين مواد بتوانند سطح فعاليت بيشتري داشته باشند و بار الكتريكي بيشتري توليد كنند كارايي آنها در جذب سموم قارچي افزايش مي يابد.(جذب سموم قارچي در اين توكسين بايندر ها به بار مولكولي و وزن ذرات بستگي دارد)
در واقع توكسين بايندر هاي رسي بر اساس حفراتي كه دارند هر ماده اي را كه شبيه ساختار حفره هايشان باشد بر اساس برخورد با انها بدام مي اندازند كه ساختار اين حفره ها خيلي شبيه به ساختار آفلاتوكسين مي باشد. بنابراين جذب آفلاتوكسين را خوب انجام داده اما بر روي ساير مايكوتوكسين ها موثر واقع نمي شود. چون اين توكسين بايندرها فقط سموم پلار(آفلاتوكسين)را جذب می كنند و بر ديگر سموم غير پلار مانند(T2toxinوDinو اكرا توكسين و...) بي اثر است.
همچنين بدليل بار دار بودن اين توكسين بايندر ها ،عناصرمغذي و باردار جيره غذايي و ويتامين AوE را نيز جذب كرده و آنها را از دسترس بدن خارج كرده و دفع مي كند.
ضمنا اين توكسين بايندرها محدوديت فضايي جذبي دارند بنابراين در برابر سم زياد چندان موثر واقع نمي شوند و چون بر اساس برخورد سموم با حفره ها باعث جذب سموم مي شوند ، در ميزان كم سم در خوراك نيز نمي توانند موثر واقع شوند . زيرا تعداد برخوردها با حفرات كم صورت مي گيرد و سموم بدام نمي افتند.

مقدار واقعي توكسين بايندر رسي در جيره بسيار زياد مي باشد واين خود مشكلات جذب مواد مغذي را دو چندان مي كند . چون علاوه بر اشغال شدن فضاي جيره توسط يك جزء غير مغذي ، احتمال بدام افتادن مواد مغذي نيز بيشتر خواهد بود.

دز مصرف موثر اين مواد بين 10تا 50 كيلو در تن مي باشد كه با ادعاي توليد كننده هاي اين مواد مبني بر دز مصرف 0.5 تا 1 كيلو گرم مغايرت دارد.

توكسين بايندر هاي رسي باعث كاهش جذب مواد معدني نظير Mn-Zn-Mg-Ca-Na مي شوند.
استفاده از انها در مقادير بالاي 0.5 درصد باعث كاهش عملكرد آنتي بيوتيك هاي قطبي مي گردد.
بنتونيت مي تواند با آنتي بيوتيك هاي تايلوزين و تيل مايكوزين تركيب شود.
توكسين بايندرهاي رسي طبيعي كه از معادن استخراج شده اند (فرآوري نشده اند)مي توانند حاوي سم دي اكسين و فلزات سنگين باشد.
از مزاياي استفاده از جاذب هاي رسي علاوه بر جذب آفلاتوكسين مي توان به افزايش ضريب جذب خوراك بعلت تاخير در حركت مواد غذايي در دسنگاه گوارش اشاره كرد .همچنين بدليل جذب گازهاي سمي آمونياك و... باعث از بين بردن بوي نامطبوع و رطوبت بيشتردر بستر مي گردد.


عصاره ديواره سلولي مخمر (گلوكومانان)

تو كسين بايندرهاي الي بر پايه بتا گلوكاگان(ديواره داخلي مخمر ) مي باشند واز ديواره داخلي مخمر استخراج شده اند داراي ساختار 1و3 بتا گلوكان و    1و6 بتا گلوكان بوده و مولكول غير قطبي و بدون بار مي باشند. در نتيجه مواد مغذي جيره و ريز مغذي ها را به خود جذب نمي كنند.
با توجه به ساختار مارپيچي و فنر مانندي كه دارند ظرفيت جذب بالايي دارند بطوريكه 1 گرم از آنها سطحي برابر 20 متر مربع را پوشش مي دهند . و از طرفي چون بر اساس باندهاي هيدروژني و واندروالسي مايكوتوكسين ها را جذب مي كنند ، ميل تركيبي بالايي براي جذب دارند كه در مقدار كم سم هم موثر واقع مي شوند.    

ديواره سلولي مخمر مي تواند رشد باكتريهاي مصرف كننده لاكتات را براي تثبيت pH شكمبه و رشد ميكربي را افزايش دهد وازاين طريق باعث افزايش مصرف خوراك و بهبود تغذيه و
گوارش مي شود.

توكسين بايندري كه از مخمر خشك شده تشكيل شده باشد خيلي ساده تر و ارزانتر از توليد ديواره سلولي مخمر مي باشد و همينطور خاصيت جذب توكسين قارچي در مخمر خشك شده بسیار كمتر از ديواره سلولي مخمر مي باشد.

ديواره سلولي مخمر جاذب اكراتوكسين و زيرالنون است . اما براي مايكوتوكسين هاي كمتر قابل جذب يا غير قابل جذب همچون تريكسونها ، بايد از سم زدايي ميكربي استفاده كرد.

(Trichothecen=don-das-T2txin)                                                                            

ميكرو ارگانيسمهاي زنده

گونه اي از ميكرو ارگانيسمهاي زنده مثل باكتريها مي توانند مورد استفاد قرار گيرند تا با توليد آنزيمهايي در دستگاه گوارش حيوانات باعث غير فعال شدن مايكوتوكسينها خصوصا تريكتوسينها و تغيير شكل زيستي  (BIOTRNS FORMATION) به متابوليستهاي غير سمي شوند.
حلقه 12 و13 اپوكسيد تريكوتسنها عامل فعاليت سميت انها شناخته شده است و احياي اين حلقه توسط آنزيمها يا ميكروبهاي زنده سبب كاهش اثرات سمي انها مي شود.


بايندر وهمكاران اولين ميكروب زنده را براي غير فعال سازي مايكو توكسينها بعنوان يك افزودني خوراكي توسعه دادند.
يو باكتريوم سويه   ( 797BBSH) ) = (   Binder-Binder-schatzmayer-Heildler )    یك باكتري با خاصيت غير فعال سازي تريكوتسنها است.


در انتخاب توكسين بايندر بايد نكات زير را نمود :

check-markبا توجه به كثرت سموم قارچي ، توكسين بايندر بايد بتواند وسيع الطيف باشد.

check-markبا دز مصرف كم از توكسين بايندر جواب مناسب گرفته شود . زيرا دز بالاي مصرف از توكسين بايندر علاوه بر ضرر اقتصادي سبب اشغال شدن فضاي جيره توسط يك جزء غير مغذي مي شود.
check-markپايداري فعاليت توكسين بايندر و مايكوتوكسين به اندازه كافي قوي نباشد اين امكان وجود دارد كه سموم در قسمتهاي انتهايي دستگاه گوارش از جاذب جدا شوند و مجددا فعاليت خود را آغاز كنند.
check-markبالا بودن ظرفيت جذب سموم قارچي جهت جذب آلودگي هاي بالاي سموم قارچي
check-markبالا بودن ميل تركيبي جهت جذب آلودگي هاي كم سموم قارچي
check-markارايه اطلاعات توكسين علاوه  بر شرايط in- vitro  (آزمايشگاه) بايد شرايط in-vivo (محيط داخل بدن ) را نيز داشته باشد.
check-markمايكو توكسين ها طي مدت 30 دقيقه توسط دستگاه گوارش جذب مي شوند و از آنجائيكه بيشترين مقدار جذب سموم از طريق قسمت ابتدايي  دستگاه  گوارش صورت مي گيرد عمل سريع يك جاذب سموم قارچي بسيار با اهميت است .
check-markبا توجه به قطبي بودن توكسين بايندرهاي رسي و جذب سمهاي پلار مانند افلاتوكسين و توكسين بايندرهاي حاوي ديواره سلولي مخمر و جذب اكرا توكسين و زيرالنون توسط انها و توكسين بايندرهاي ميكروبي و جذب تريكوتسنها توسط آنها ، بهترين انتخاب تركيب جاذب هاي سيليكاتي و ديواره مخمري و سم زداهاي بيولوژيكي مي باشد.

 

توكسين بايندرهاي رسي (HscAs)

سرباتوكس                      sorbatox
توكسي بان                     Toxiban
اگرا باند                        Agrabond
زنيفكس                        zenifiix      
آنتي توكس                    (بنتونيت سمنان)

 

توكسين بايندرهاي با ديواره مخمر

تي توكس                       T tox
توربوتوكس                      Torbotox
بيوتوكس                        Biotox    
آنتا فرم                         Antafem
پلي زروب                       Poly sorb
مايكوزوب                       Mycosorb  

مطالب مرتبط :

بسته آموزش پرورش گاو گوشتی

بسته آموزش پرورش گاو شیرده

مقالات مرتبط :

طاعون گاوی

21 نکته ضروری در پروار بندی گاو

ارزیابی کیفیت خوراک دام

اگر می خوای گاوداری بزنی اول اینجا رو مطالعه کن

اسهال ويروسی در گاو

راههای مقابله با استرس گرمایی در دام

اسيدوز شکمبه

تغذيه گاوهاي پرواري با محتويات بستر طيور گوشتي

نكات كليدي براي پرورش مناسب گوساله هاي شما

بيماري لمپي اسكين

استراتژی های جدید را برای گاو نزدیک به زایمان توصیه می کند

موننسين

سموم قارچی و توکسین بایندر ها

منبع :

آرین دام البرز


       .: نظر شما در مورد این مطلب:.
نام *:
 ایمیل :  
نظر شما *
لطفا حاصل عبارت را در باکس زیر وارد نمایید : *
2
به علاوه
49
=
     
به novintiur.ir امتیاز دهید :
با تشکر از حمایت شما