پرورش ماهی قزل آلا (4)
header
تبلیغات

لطفا از سایت حمایت کنید

خرید ویژه بلک فرایدی از سایت دی جی کالا

$$$ تبلیغات در سایت نوین طیور$$$

$$$ طراحی نقشه هوادهی مرغداری $$$

اعضا

نام کاربری:
کلمه عبور:
سبد خرید
کانال نوین طیور

کانال نوین طیور

مقاله
تبلیغات

 

جستجوی گوگل
Google


در كل اينترنت
در اين سايت

جستجو
رهگیری سفارش
شناسه سفارش :

بازدید کننده
شروع شمارش: 1391-12-24
کل بازدید ها: 31552798
بازدید کننده: 30207907
بازدید های امروز: 13108
بازدید های دیروز: 25987
برچسب ها
پرورش ماهی قزل آلا (4)

پرورش ماهی قزل آلا (4)

عوامل داخلي مؤثر در رشد ماهي قزل آلا :

همان طور كه قبلاً ذكر شد ، از اين قبيل عوامل مي‌توان به موارد زير اشاره كرد :

1-    اندازه ماهي : هر چه وزن قزل آلا يا اندازه آن بيشتر شود ، سرعت رشد آن به طور طبيعي كاهش مي‌يابد .

2-    بلوغ جنسي : با ورود قزل آلا به دوره بلوغ جنسي ، از سرعت رشد آن كاسته مي‌شود .

3-    خصوصيات ارثي ماهيها : بعضي از ماهيها بر اساس ويژگيهاي جنسي كه از ماهيهاي نر و ماده والد خود به ارث  برده اند ، داراي رشد سريعتر و گروه ديگري از آنها داراي رشد كندتر هستند .

4-    روش تخمين توده زنده ماهي در استخر :

همان طور كه ميدانيم بنا به دلايلي ، ما هميشه نياز داريم از مقدار وزن ماهي زنده موجود در هر استخر پرورش قزل آلا آگاه باشيم كه مهمترين اين دلايل عبارتند از :

1-   تعيين مقدار غذايي كه در هر استخر بايد ماهيها داده شود .

2- با آگاهي از مقدار وزن زنده ماهي موجود در استخر ، مي‌توانيم بتدريج در مواقع لزوم ، تراكم ماهيها را كاهش دهيم و مقداري از ماهيها به استخرهاي ديگر منتقل كنيم يا در صورت امكان ، مي‌توانيم مقداري از ماهيها را برداشت كنيم .

3- زير نظر داشتن تعداد ماهيها موجود در استخر در هر مرحله زماني ، ما را از وقوع تلفات يا سرقت احتمالي ماهيها يه استخر آگاه مي‌سازد .

براي تعيين يا تخمين مقدار يا وزن ماهيان زنده موجود در يك استخر مي‌توانيم به يكي از روشهاي زير عمل كنيم :

شمارش تك تك ماهيهاي هر استخر و ضرب كردن تعداد ماهيها در ميانگين وزن آنها يا وزن كردن همه ماهيها موجود در يك استخر . اگر چه اين روش بسيار دقيق است ، اما در عمل به دلايلي نظير وارد شدن استرس به ماهيها ، امكان وقوع تلفات در ماهيها و نياز به نيروي انساني (كارگر) زياد وقت گير بودن ، انجام نمي‌شود .

در اين روش ، يك مشت غذا (پلت) در استخر پرورش قزل آلا مي‌ريزيم كه در اين زمان ماهيها در محل ريختن غذا جمع مي‌شوند ، با تور پرتابي (ساليك) ، آنها را صيد مي كنيم و ماهيها را در همان حالتي كه در داخل تور ساليك هستند ، به طور يكجا وزن مي‌كنيم و سپس تعدادشان را شمارش مي‌كنيم و به استخر باز مي‌گردانيم .

اين كار را در 3-4 نقطه از استخر انجام مي‌دهيم ، آن گاه :

وزن كل ماهيها را در چند بار نمونه گيري محاسبه و با تقسيم وزن كل بر تعداد كل ماهيهاي شمارش شده در چند نمونه گيري ، ميانگين وزن ماهيها استخر را محاسبه كنيم .

در اين روش نيز ماهيها را 18 تا 24 ساعت پس از غذادهي در يك سمت استخر جمع مي‌كنيم ، سپس ، از ماهيهاي درون جعبه برمي‌داريم و توزين و شمارش مي‌كنيم و در بيرون از منطقه تجمع رها مي‌كنيم . آن گاه پس از برداشتن تعداد نمونه كافي و توزين آنها ، بقيه ماهيهاي درون جعبه را با واژگون كردن به داخل آب رها مي‌كنيم و مجدداً با تور ساليك ، نمونه هاي جديد را از محل تجمع ماهيها صيد و به درون جعبه انتقال مي‌دهيم .

 

5-    تعيين شاخص رشد (ضريب رشد)

هدف از انجام عمليات پرورش قزل‌ آلا ، افزايش و بالابردن وزن اوليه بچه ماهيها و رساندن آنها به وزن قابل عرضه به بازار مي‌باشد و يكي از معيارهاي موفقيت در امر پرورش ، رشد مناسب و نسبتاً سريع ماهيها است .

وزن و طول ماهيها پرورشي ، نسبت به هم ، يك رابطه رياضي دارند :

 

 وزن *100 =  ضريب چاقي

     (طول)

 

 

 

در اين رابطه ، وزن ماهي بر حسب گرم و طول بر حسب سانتي متر است و هر چه مقدار ضريب چاقي بزرگتر باشد ، وزن نسبت به طول معين ماهي ، بالاتر خواهد بود كه مي‌توان نتيجه گرفت ماهي چاقتر و رشد آن بيشتر است .

بزگترين هدف رشد ، بالابردن ميزان پروتئين بدن است و تجمع چربي در بدن در اثر تغذيه بيش از حد و بويژه ذخيره شدن آن در دستگاه گوارش ماهيها ، بي ارزش مي‌باشد .

رشد در واحد زمان ، ضريب رشد (شاخص رشد) يا ميزان رشد ناميده مي‌شود .

 

وزن ائليه وزن ثانويه = ضريب رشد

       زمان

 

 

 

در اين رابطه (فرمول) ، وزن اوليه  وزن ثانويه بر حسب گرم و زمان بر حسب روز است . مثلاً اگر تعدادي بچه كه وزن متوسط آنها 5/5 گرم باشد ، پس از 10 روز به وزن 11 گرم برسند ، ضريب رشد بدين صورت محاسبه مي‌شود :

 

روز / ميلي گرم 550=روز / گرم 55/0 = = ضريب رشد (شاخص رشد)

 

در اينجا ، شاخص رشدد يا ضريب رشد 55/0 گرم در روز يا 550 ميلي گرم در روز مي‌باشد .

 

6-    ميزان رشد مناسب ماهي قزل آلا در هر مرحله از پرورش :

در هر مرحله اي از دوره پرورش ، در صورتي كه ماهيها در شرايط مطلوب قرار داشته باشند و نياز محيطي (ما و كيفيت آب ) و تغذيه اي (تأمين نياز هاي غذايي و مقدار كافي غذا) آنا تأمين باشد ، بايد رشد معيني داشته باشند ، كه اين رشد هم از نظر طول و هم از نظر افزايش وزن ، مطرح مي‌باشد .

ميزان افزايش طول روزنامه ماهي قزل آلاي رنگين كمان كه رابطه مشخصي با درجه حرارت آب دارد ، در جدول يك آمده است .

ميزان افزايش وزن روزنامه ماهيها يا طول دوره پرورش براي رسيدن به يك وزن معين نيز با درجه حرارت آب استخر پرورش قزل آلا ارتباط دارد كه در جدول دو اين رابطه نمايش داده شده است .

مثال : بر اساس جدول 2 ، در آب با دماي 8 درجه سانتي گراد رشيدن وزن ماهي از 20 گرم به 50 گرن . نياز بع 71 روز زمان دارد . براي محاسبة ميزان افزايش وزن روزانه اين ماهيها :

گرم  وزن اوليه – وزن ثانويه – افزليش وزن

ميلي گرم در روز 5/422 = (روز)  (ميلي گرم ) 30000 = (روز)  (گرم) 30

بنابراين ، در اين درجه حرارت آب ،‌ماهي 20 گرمي‌ روزانه 5/422 ميلي گرم افزايش وزن خواهد داشت .

 

جدول 1-رابطه ميزان افزايش طول روزانه ماهي قزل آلاي رنگين كمان با درجه حرارت آب

درجه حرارت آب (سانتي گراد)

ميزان افزايش طئل روزانه ماهي (ميلي متر)

2

011/0

3

102/0

4

193/0

5

283/0

6

374/0

7

465/0

8

556/0

9

646/0

10

737/0

11

828/0

12

919/0

13

009/1

14

1/1

15

919/0

16

828/0

17

737/0

18

646/0

19

556/0

20

465/0

21

374/0

22

283/0

23

193/0

 


جدول 2- محاسبة طول دوره پرورش با توجه به وزن ماهي و درجه حرارت آب

درجه‌حرارت‌آب‌(سانتي‌گراد)

وزن ماهي (گرم)

9-6

12-9

15-12

5 به 20 گرم

42

32

5/25

20 به 50 گرم

71

60

45

50 به 150 گم

93

67

50

150 به 300 گرم

99

82

5/62

طول دوره پرورش (روز)

305

241

183

 


7-    تعداد دفعات غذادهي و زمان غذادهي :

تعداد دفعات غذادهي به قزل آلاهاي پرورشي ، در جاي خود در كنار نوع ، كيفيت و مقدار غذا ، اهميت بسيار زيادي دارد . يكي از مهمترين عواملي كه تعداد اين دفعات را در هر روز مشخص مي‌كند ، و وزن ماهي مي‌باشد . ماهيهايي كه به تازگي شروع به گرفتن يا خوردن غذا كرده اند ، تقريباً هر نيم ساعت يك بار ، نياز به غذادهي دارند ، اما در ماهيهاي بزرگ و در انتهاي دوره پرورش ، اين تعداد به 2 بار در روز مي‌رسد. لازم به توضيح است كه در اوايل دوره پرورش ،‌ تعداد اين دفعات ،‌ هم در ميزان بقا و بازماندگي ماهيها و هم در رشد آنها مؤثر مي‌باشد اما در اواخر دوره پرورش و ماهيهاي بزرگتر ، فقط بر ميزان رشد آنها تأثير مي‌گذارند .

بايد توجه داشته باشيم كه نخستين وعدة غذا در آغاز روز و روشن كردن هواست و وعده آخر ، پيش از تاريك شدن هوا به آنها داده شود و ساير وعده‌هاي غذايي در طول روز تقسيم شوند . در  ضمن ، در زماني كه نور خورشيد به طور مستقيم به سطح آب مي‌تابد يا زمان ظهر شرعي ، عمل غذا دهي به ماهيها انجام نشود و همچنين ميزان غذا در همه وعده هاي غذايي نبايد يكسان باشد . تعداد دفعات تغذيه ماهيها (همانطور كه در قسمت محاسبه مقدار غذاي مورد نياز ماهي توضيح داده شد ) از 8 دفعه در هنگامي‌كه متوسط وزن ماهيها 3/0 گرم مي‌باشد آغاز و در زماني كه وزن متوسط آنها 45 گرم است به 2 دفعه مي‌رسد .

توضيح اين نكته لازم است كه بهترين زمان غذادهي در صبح زود و در هنگام غروب آفتاب مي‌باشد .

 

8-    تعيين تبديل غذايي :

مقدار غذايي را كه بايد مصرف كنيم تا يك كيلوگرم ماهي قزل آلا توليد شود يا مقدار غذايي را كه بايد به مصرف برسانيم تا وزن توده زنده قزل آلا هاي موجود در استخر ، يك كيلوگرم افزايش يابد ضريب تبديل غذايي مي‌ناميم :

 

مقدار غذاي مصرف شده      = ضريب تبديل غذايي

ميزان كل افزايش وزن ماهيها

 

 

 

هر چه ضريب تبديل غذايي يا مقدار غذايي كه براي توليد يك كيلوگرم ماهي قزل آلا يا براي يك كيلوگرم افزايش وزن تودة زنده ماهيهاي موجود در استخر مصرف مي‌كنيم كمتر باشد ، كار پرورش قزل آلا و توليد آن اقتصادي تر و پرسودتر خواهد بود ، زيرا در ازاي مصرف مقدار كمتر غذا ، به توليد يك كيلوگرم قزل آلا دست مي‌يابيم .

عوامل گوناگوني كه باعث بالا رفتن ضريب تبديل غذايي يك غذا يا جيره غذايي مي‌شوند عبارتند از :

1-    اشتباه در محاسبه يا وزن كردن مقدار غذاي داده شده در استخر .

2-    دادن غذا به ميزان كمتر از حد استخر .

3-    استفاده از غذاهاي نا مناسب ، غير استاندارد و فاسد .

4-    پايين بودن جريان عبور آب از استخر كه باعث باقي ماندن مواد دفعي ماهي و ساير عوامل نا خواسته در آب مي‌شود .

5-    اشتباه در محاسبه ميزان افزايش وزن توده زنده استخر .

6-    نا مناسب بودن غذا يا جيره غذايي از نظر نوع و مقدار تركيبات سازندة آن .

7-    متناسب نبودن اندازه ذرات غذايي با وزن يا اندازه ماهي .

8-    انجام غذادهي در سرايط نا مطلوب نظير زمان پايين بودن مقدار اكسيژن محلول در آب .

9-    غذادهي در زمان هاي نامناسب .

10-           استفاده از غذاها يا جيره غذايي كه مطلوب و مورد علاقه قزل آلا نباشد و ماهيها آن را مصرف نكنند .

بنابراين ، براي اينكه براي توليد يك كيلوگرم ماهي قزل آلا مقدار غذايي كمتري مصرف شود و در نتيجه هزيه غذا كاهش يابد به سود بيشتري دست يابيم ، بايد به اين چند نكته توجه داشته باشيم :

1-    در محاسبه مقدار غذايي كه در هر مرحله بايد به ماهيها داده شود ، دقت كافي به عمل آوريم و در هنگام وزن كردن غذا ، دچار اشتباه نشويم و همينطور اعداد و ارقام را به طور دقيق ثبت كنيم .

2-    مقدار غذايي كه در هر مرحله به ماهبها مي دهيم با وزن يا سن آنها تناسب داشته باسد زيرا چنانچه مقدار غذا نا كافي و كم باشد كاهيها از رشد تعيين شده برخوردار نخواهند بودو ضريب تبديل غذايي به طور دقيق محاسبه نخواهد شد .

3-    غذاهايي كه به ماهي قزل آلا مي‌دهيم مناسب باشد و فاسد و غير استاندارد نباشد بتوانيم ضريب تبديل غذايي را به طور دقيق محاسبه كنيم به ضريب تبديل خوبي برسيم .

4-    ميزان سرعت عبور از جريان اب از استخر به حدي باشد كه مواد دفعي ماهيها در استخر جمع نشوند .

5-    ميزان توده زنده موجود در استخر يا مقدار افزايش وزن آنها را با دقت محاسبه كنيم .

6-    غذاي مورد استفاده ، از نظر تركيبات و مورد پسند بودن براي ماهي ،‌مشكلي نداشته باشد .


7-    غذايي كه به كار مي‌بريم از نظر اندازه ذرات و متناسب بودن با اندازه و وزن ماهي مد نظر قرار گيرد .

 

8-    غذادهي در زمان مناسب و در شرايط مطلوب صورت گيرد .

 

9-    غذايي كه مورد استفاده قرار مي‌گيرد مورد علاقه ماهيها باشد و با ميل و رغبت آن را مصرف كنند .

در صورت توجه به موراد فوق ،‌ براي توليد يك كيلوگرم ماهي قزل آلا 5/1 تا 7/1 كيلوگرم غذا مصرف خواهيم كرد يا ضريب تبديل غذا بين 5/1 تا 7/1 خواهد بود و توليد يا پرورش قزل آلا در چنين شرايطي ، اقتصادي و با صرفه خواهد بود . در غير اين صورت و هزينه هاي توليد ماهي ، به دليل استفاده از مقادير زياد افزايش و سوددهي آن ، تا حد زيادي كاهش خواهد يافت .

 

9- روش محاسبة مقدار غذاي مورد نياز ماهي در مراحل مختلف پرورش:

در رابطه با ميزان غذايي كه به ماهي مي‌دهيم بايد دقت فراواني داشته باشيم ، زيرا چنانچه مقدار غذاي اده شده براي ماهيهاي استخر كم باشد ، باعث كاهش ميزان توليد و در صورتي كه بيش از حد مورد مصرف و نياز ماهيها باشد ، باعث هدر رفتن مقادير زيادي غذا مي‌شود . غذاي اضافي علاوه بر آلوده كردن آب ، مي‌تواند منجر به تلف شدن ماهيه شود و ضرر و زيان اقتصادي را نيز به دنبال دارد . در برابر غذايي كه در استخرها مصرف مي‌شود ، چون ماهيها آن را نمي‌خورند ، به همان اندازه افزايش وزن و افزايش ميزان توليد را نخواهيم داشت كه در مجموع ، باعث ضرر اقتصادي مي‌شود.

ميزان غذايي را كه به ماهيهاي يك استخر مي‌دهيم ، بايد از روي وزن و سن آنها تعيين كنيم . براي تعيين دقيق مقدار غذاي لازم ، متوسط وزن ماهيهاي موجود در استخر و درجه حرارت آب در نظر مي‌گيريم.

پس از محاسبه ميزان توده زنده (بيومس) موجود در استخر ، مقدار توده زنده را در درصد غذادهي در هر وزن يا سن معين ماهيها ضرب مي‌كنيم ، مثلاً اگر توده زنده يك استخر 75 كيلو و وزن متوسط آنها 10 گرم باشد ، با توجه به اينكه در اين وزن ، درصد غذادهي بايد 4 درصد باشد ، با ضرب كردن 04/0 در 75 كيلو گرم داريم :

كيلوگرم

بدين ترتيب ، در اين استخر ، بايد روزنه مقدار 3 كيلو گرم غذا به بچه ماهيها بدهيم .

در رابطه با تعيين مقدار غذايي كه بايد به هر ايتخر پرورش قزل آلا داده شود ، جدول‌هايي براي راهنمايي پرورش دهندگان وجود دارد كه البته در استفاده از اين جداول ، بايد عواملي نظير آلودگي يا بالا بودن درجه حرارت آب ، تجارب عملي در مزرعه كه در دفعات قبلي زمان سريع بودن رشد ، بايد مقدار غذا را افزايش داد .

با افزايش وزن ماهيها مقدار درصد غذادهي نسبت به مقدار توده زنده ماهيها بايد كاهش داده شود . علاوه بر آن ، با افزايش وزن ماهيها ، تعداد دفعات روزانه غذادهي بايد كاهش يابد ، كه اين تعداد دفعات ، مطابق با جدول 3 مي‌باشد :

 

 

جدول 3-تعداد دفعات غذادهس ماهي قزل آلا با توجه به وزن

وزن ماهي (گرم)

3/0

45/0

61/0

91/0

82/1

6/3

1/6

1/51

45

تعداد دفعات غذاهي

8

8

6

6

5

4

4

3

2

همانطور كه توضيح داده شد ، در جداول تهيه شده براي تعيين ميزان غذاي روزانه هر استخر پرورش قزل آلا ،عواملي نظير درجه حرارت آب و  وزن متوسط ماهيها مد نظر قرار گرفته است .

مثال : اگر در يك استخر پرورش قزل آلا تعداد 5000 قظعه بچه ماهي با وزن متوسط 10 گرم موجود باشد و دماي آب هم 14 درجه سانتي گراد باشد ، ميزان غذاي روزانه را كه به اين استخر بايد داده شود ، به اين صورت محاسبه مي‌كنيم :

كيلوگرم 45=گرم

مثال : چنانچه در يك مزرعه پرورش قزل آلا ، تعداد 50000 قطعه بچه ماهي با وزن متوسط 22 گرم موجود باشد و دماي آب نيز 14 درجه سانتي گراد باشد ، مقدار غذاي مورد نياز اين مزرعه براي يك روز بدين صورت محاسبه مي‌شود :

ماهي 22 گرمي‌، در جدول ، در محدوده وزني ماهيان 12 تا 25 گرمي‌قرار

مي‌گيرد و از طفي دماهي آب استخر نيز 14 درجه مي‌باشد . بر اساس جدول ، به اين ماهيها بايد روزانه معدل 3 درصد وزن آنها غذا داده شود . بنابراين

،‌داريم :

كيلوگرم 33=گرم

بنابر اين بر اساس محاسبه ، مقدار 33 كيلوگرم غذا ، به طور روزانه ، به اين تعداد ماهي بايد داده شود . البته تعيين دقيق تر مقدار غذايي كه بايد به اين تعداد ماهي داده شود بر اساس تجربه هاي عملي پرورش دهند ، ميزان استها و علاقه ماهيها و تمايل آنها به خوردن غذا ، امكان پذير خواهد بود و تا هم از كم دادن غذا به ماهيها و گاهي ميزان رشد آنها جلوگيري مي‌شود و از طرفي با دان غذاي اضافي و مصرف نشدن و به هدررفتن آنها و تجمع غذاي مصرف نشده در كف استخر ، باعث خسارت اقتصادي و آلودگي آب استخر ها نشويم .

لازم به توضيح است كه پس از تعيين مقدار غذايي كه بايد به ماهيهاي استخر داده شود تا قبل از انجام زيست سنجي (بيومتري) بعدي ، بايد روزانه مقداري غذا به جيره غذايي ماهيها اضافه كنيم كه ميزان آن بستگي به شدت رشد روزانه ، درجه حرارت آب و وزن ماهي دارد .

10-           تجزيه غذا براي بچه ماهي ، پيش پرواري و پرواري قزل آلا :

همان طور كه قبلاً توضيح داده شد نيازهاي غذايي ماهي قزل آلا در هر مرحله از دوره رش يا پرورش آن ، متفاوت است ، كه دليل آن تغيير اندازه وزن ماهي است و تركيب غذاي مورد استفاده در هر مرحله بايد متناسب با نيازهاي آن مرحله باشد كه بر اين اساس ، سه نوع جيره غذايي شامل غذاي آغازي ، غذاي رشد و غذاي پرواري به كار مي‌رود.

 

1-10-غذاي آغازي  :

اين غذا براي بچه ماهي قزل آلاي تا وزن 5 گرم ، مورد استفاده قرار مي‌گيرد . ميزان پروتئين موجود در اين نوع غذا بالاست . اين غذا به صورت دانه اي يا خرده و در اندازه هاي متفاوت ساخته مي‌شود . معمولاً اين نوع غذا در سه اندازه توليد مي‌شود . اندازه ذرات اين نوع غذا بين 5/1 تا 2 ميلي متر است .

 

2-10-غذاي رشد  :

در اين نوع غذا ميزان پروتئين كمتر از غذاي آغازي است و ذرات اين نوع غذا به صورت حبه (پلت) هستند و اندازه ذرات به تناسب رشد ماهي ، بزرگتر

شده است .

اين غذا براي ماهيهاي 5 تا 20 گرمي‌ استفاده مي‌شود و اندازه ذرات غذا 2 تا 5/2 ميلي متر است و در سه سايز (اندازه) توليد مي‌شود .

 

3-10-غذاي پرواري  :

در اين نوع غذا ، ميزان پروتئين بازهم كاهش مي‌ يابد و از غذاي رشد كمتر است و ذرات آن به صورت حبه اي (پلت) هستند . در اين غذا ، درصد رشته هاي گياهي (فيبر) افزايش يافته و قطر ذرات نيز بيشتر شده است . اين غذا رباي ماهيان 20 گرمي‌تا زمان برداشت ، يا 350 گرمي‌ به كار مي‌رود . اندازه ذرات غذايي 3-4 ميلي متر است .

اين خوراك در دو اندازه توليد مي‌شود :

خوراك پرواري شماره يك يك : براي تغذيه ماهيهاي 20-100 گرمي ‌.

خوراك پرواري شماره دو : براي تغذيه ماهيهاي 100 گرمي‌تا وزن بازاري(350گرمي)

 

11-           تناسب بين اندازه غذا و اندازه (سايز) ماهي :

به طور كلي غذاهاييكه براي تغذيه قزل آلاهاي پرورشي در استخر استفاده مي‌كنيم ، بر اساس مقدار رطوبت و نوع مواد تشكيل دهنده ، شامل سه نوع است :

غذاي خشك ، غذاي مرطوب ، غذاي تر .

 

1-11-غذاي خشك :

شامل مخلوط ساده اي از اجزاي خشك است كه اگر آنها را به صورت فشرده و به صورت حبه اي در آوريم ، آن را پلت مي‌ناميم كه در اندازه هاي متفاوت توليد مي‌شوند كه ريزترين اندازه آن مربوط به غذاي استارتر و درشت ترين آن ، پلت مي‌باشد و به طور كلي شامل انواع غذاي استارتر ، غذاي شماره 1 ، غذاي شماره 2 ، غذاي شماره 3 ، غذاي شماره 4 و پلت مي‌باشد .

 

2-11-غذاي تر :

درصد رطوبت در اين نوع غذا بالا مي‌باشد ، مثل ماهي كليكاي تازه . هم به صورت چرخ كرده و هم به صورت چرخ نشده به مصرف مي‌رسد .

 

3-11-غذاي مرطوب :

درصد رطوبت اين نوع غذا كمتر از غذاهاي تر مي‌باشد و به 25-45 درصد مي‌رسد . معمولاً به صورت چرخ كرده استفاده مي‌شود .

غذاي مرطوب چرخ شده را با عبور دادن از صفحات سوراخ دار چرخ گوشت ، به صورت رشته هاي ماكاروني در مي‌آورند .

 

اين نكته را بايد مد نظر قرار دهيم كه هر نوع غذايي كه در استخرهاي پرورشي استفاده مي‌كنيم بايد از نظر اندازه متناسب با اندازه يا وزن ماهي باشد تا ماهي قادر به گرفتن يا بلع آن باشد ، در غير اين صورت ماهي بي غذا خواهد ماند و غذا به مصرف نمي‌رسد و در كف استخر تجمع مي‌يابد .

براي استفاده از غذاي متناسب با هر مرحله از رشد ماهي از نظر اندازه ، مي‌توان از جدول 8 استفاده نمود .

 

12-           استفاده از غذاي تر و مرطوب در كنار غذاي كنسانتره :

معمولاً به طور جنبي در كنار غذاي كنسانتره يا غذاي ساخت كارخانه (پلت) ، از غذاي تر . مطلوب نيز براي تغذيه قزل آلا هاي پرورشي استفاده مي‌شود . اينكار به چند دليل صورت مي‌گيرد :

استفاده از غذاي كنسانتره به تنهايي ، ممكن است در دراز مدت باعث ايجاد كمبود ويتامين ، بويژه ويتامين ث و بروز عوارض ناشي از كمبود آن در ماهيهاي قزل آلاي پرورشي شود .

غذاي مرطوب مي‌تواند بخشي از كمبود پروتئيني احتمالي غذاي كنانتره ، يا به طور دقيقتر كمبود بعضي از اسيدهاي آمينه اين غذا را جبران كند .

براي دادن مرطوب نيز بايد در نظر داشته باشيم كه اندازه ذرات آن بايد با اندازه ماهي و اندازه دهان ماهي تناسب داشته باشد . براي خرد كردن غذاهاي مرطوب از دستگاههاي خرد كننده استفاده مي‌شود كه شبيه چرخ گوشت هاي معمولي است (شكل 11) .

رطوبت غذاهاي تر بين 45 تا 75 درصد است و مواد اوليه با رطوبت زياد ماندن ماهيهاي بي ارزش ، ضايعات كشتارگاهي و پس مانده صنايع ماهي و شيلاتي تهيه مي‌شود . اين غذاها در مزرعه ، به صورت روزانه تهيه و ساخته مي‌شوند .

رطوبت غذاهاي مربوط بين 25 تا 45 درصد است و از مواد اوليه ساخت غذاي تر به همراه مواد اوليه خشك خرد شده ساخته مي‌شود .

غذاهاي تر و مرطوب به عنوان غذاهاي خوش خوراك در تغذيه قزل آلا استفاده مي‌شود ، زيرا علاوه بر نرم بودن ، به دليل تأمين بخشي از اسيد آمينه ها ويتامين مورد نياز ، بازدهي تغذيه و رشد ماهيها را افزايش مي‌دهند .

در استفاده از اين غذاها بايد به اين نكات توجه داشت :

بايد هنگام مصرف آنها در استخر ، براي جلوگيري از فاسد شدن ، به صورت سرد نگهداري كرد . زيرا تركيبات و بالا بودن رطوبت آنها ، امكان رشد و تكثير سريع را براي عوامل بيماري زا از جمله قارچها ، فراهم مي‌كند.

در صورت تهيه آنها از منابع نا مطمئن ، امكان ايجاد بيماري توسط آنها در ماهيها وجود دارد .

حمل و نگهداري نامناسب اين غذاها ، باعث از بين رفتن اجزاء غذايي  مهم نظير ويتامينها در آنها مي‌شود .

در صورتي كه اين غذاها مورد علاقه و پسند ماهيها نباشند و به مصرف نرسند ، به سرعت باعث ايجاد آلودگي و نا مطلوب شدن كيفيت آب استخر مي‌شوند .

بنابراين ، با وجود ارزان بودن نسبي و مزريتهاي ديگر ، در صورتي كه نكات فوق در استفاده از آنها رعايت نشود ، باعث وارد شدن خسارتهايي به مزرعه پرورش قزل آلا خواهند شد .

 

13-           نكات ضروري و قابل توجه در رابطه با غذادهي و تغذيه قزل آلا:

        ·در هنگام جا به جايي كيسه هاي خوراك ، دقت به عمل آيد تا كيسه ها پاره و سوراخ نشوند و از خوراك كيسه هاي پاره و سوراخ در نخستين فرصت اتفاده كنيد .

        ·در صورت مشاهده كپك زدگي در پلتهاي غذا و چسبندگي آنها به هم ،‌پيش از مصرف اين خوراك با كارشناسان شيلات مشورت كنيد .

        ·دست خيس يا ظرفهاي مرطوب را ، جهت برداشتن خوراك ، در كيسه فرو نبريد .

        ·در زمان باز كردن سر كيسه خوراك  ، در صورتي كه بوي ترشيدگي و گنديدگي به مشامتان رسيد از مصرف آن خودداري كنيد كارشناسان را در جريان قرار دهيد .

        ·در هنگام غذادهي به ماهيها ، در هر دفعه ، مقدار كمي‌غذا را در دست بگيريد و بر روي قسمت تجمع ماهيها در آب بپاشيد تا مطمئن شويد اين مقدار كم غذا توسط ماهيها گرفته مي‌شود و به ته آب فرو نمي‌رود .

        ·در هنگام پاشيدن غذا ، توجه داشته باشيد كه چنانچه غذا توسط ماهيها گرفته نمي‌شود و به ته آب فرو مي‌رود ، علت آن (وجود مشكل در ماهيها يا مسئله دار بودن غذا و ساير دلايل ) مشخص شود .

        ·خوراك را حتماً پيش از غذادهي الك كنيد .

        ·چنانچه بعد از انجام غذادهي به ماهيها با حركات غير طبيعي مثلاً حركات چرخشي و پس از آن ، مرگ ماهيها رو به رو شديد ، عمل غذادهي را متوقف كنيد و با كارشناسان شيلات موضع را در ميان بگذاريد و مسئله را تا زمان يافتن عامل    مشكل زا پي گيري نماييد .

        ·كمترين وزن جهت رهاسازي يك گرم مي‌ باشد .

        ·غذادهي بايد در يك نقطه اتسخر شروع شود و در همان نقطه خاتمه يابد تا غذادهي در همه سطح استخر انجام شده باشد . غذادهي به ماهيها بايد با اشتهايشان هماهنگ باشد .

        ·براي جلوگيري از سوء تغذيه ، به همراه غذاي كنسانتره ، دست كم هفته اي يك روز ، بچه ماهي ها با غذاي تر به همراه ويتامين و اسيدهاي آمينه ضروري تغذيه شوند .

        ·درمحلهايي كه امكان تهيه كيلكا باشد ، روزانه 15-20 درصد غذاي كنسانتره ، ماهي كيلكا ، همراه مكملهاي ويتاميني داده شود .

        ·2-3 روز قبل از برداشت ماهيهاي استخر ، غذادهي به آنها قطع شود .

        ·صيد ماهيها به منظور زيست سنجي ، با توري چشمه ريز انجام شود .

        ·ميزان تعويض آب ، روزانه 10-15 درصد باشد .

        ·اندازه گيري فاكتورهاي فيزيكوشيميايي آب ، هر 15روز يك بار انجام شود .

        ·در مرحله آماده سازي ، استخر با آهك به مقدار 5/0 – 1 تن در هر 10000 متر مربع استخر ، ضد عفوني شود .

        ·در روز نخست ، غذادهي انجام نشود و پس از آن ، تغذيه با مقدار كم آغاز شود و پس از 1-2 روز ، تغذيه ماهيها با بيشترين مقدار مورد نياز انجام شود .

        ·در صورت انجام عمل رهاسازي و سازگاري به نحو دقيق ،ماهيها بايد از روز بعد ، شروع به تغذيه كنند و ظرف 1-2 روز اشتهاي آنها به حداكثر برسد .

محصولات مرتبط :

بسته آموزش پرورش ماهی قزل آلا

سی دی آموزش پرورش ماهی قزل آلا

طراحی سوله

مقالات مرتبط :

تاریخچه پرورش آبزیان

همه چیز در مورد آب پرورش ماهی

آموزش غذا دهی به ماهی ها

آموزش نحوه احداث استخرهای پرورشی ماهیان گرم آبی

طریقه پرورش ماهی قزل آلا

استفاده از کود های بیولوژک به جای کود های شیمیایی

آزاد ماهیان

رفتار تغذیه ایی

عکس های ماهی قزل آلا

رفتار تغذیه ایی

پرورش ماهی قزل آلا (1)

پرورش ماهی قزل آلا (2)

پرورش ماهی قزل آلا (3)

مدیریت غذادهی در پرورش میگو

تغذیه آبزیان با کرم خاکی

اصول پرورش ماهی قزل آلا (1)

اصول پرورش ماهی قزل آلا (2)

اصول پرورش ماهی قزل آلا (3)

اصول پرورش ماهیان سرد آبی – قزل آلای رنگین کمان


منبع : سایت http://hbfishery.blogfa.com


       .: نظر شما در مورد این مطلب:.
نام *:
 ایمیل :  
نظر شما *
لطفا حاصل عبارت را در باکس زیر وارد نمایید : *
4
به علاوه
43
=
     
به novintiur.ir امتیاز دهید :
با تشکر از حمایت شما