مقدمه ای بر میوه های مناطق معتدله (بخش هفتم)
header
تبلیغات

لطفا از سایت حمایت کنید

خرید ویژه بلک فرایدی از سایت دی جی کالا

$$$ تبلیغات در سایت نوین طیور$$$

$$$ طراحی نقشه هوادهی مرغداری $$$

اعضا

نام کاربری:
کلمه عبور:
سبد خرید
کانال نوین طیور

کانال نوین طیور

مقاله
تبلیغات

 

جستجوی گوگل
Google


در كل اينترنت
در اين سايت

جستجو
رهگیری سفارش
شناسه سفارش :

بازدید کننده
شروع شمارش: 1391-12-24
کل بازدید ها: 32370405
بازدید کننده: 31021741
بازدید های امروز: 32105
بازدید های دیروز: 32598
برچسب ها
مقدمه ای بر میوه های مناطق معتدله (بخش هفتم)

مقدمه ای بر میوه های مناطق معتدله (بخش هفتم)

- محدودیت مقدار مصرف عناصر پر مصرف در یک نوبت محلول پاشی (به طور متوسط ١% با ٤٠٠ لیتر در هکتار،به استثناء

اوره که می توان تا غلظت ٥% استفاده کرد).

- صدمه برگی (سوختگی و نکروزه شدن)

صدمه برگی در شرایط غلظت زیاد عنصر، یک مورد جدی است که عمدتا ناشی از عدم تعادل ناحیه ای عنص ر در بافت برگ

است ، تا اثرات اسمزی . در غلظت زیاد اوره ، صدمه برگی کاملا شدید است اما با استفاده از ساکاروز در کنار اوره با وجود اینکه فشار اسمزی محلول افزایش می یابد، احتمال صدمه از بین می رود. صدمه برگی وقتیکه pH  محلول پائین است به حداقل می رسد. به نظر می رسد افزودن مویان  حاوی سیلیس ، خطر خسارت را تقلیل داده و اثر محلول پاشی ، به ویژه با کوتیکول های ضخیم را افزایش می دهد.

 

اهمیت کاربردی برگ پاشی عناصر معدنی

باوجود اشکالات تأمین عناصر غذایی از طریق برگ پاشی ، لیکن تحت شرایط معینی ، این روش بیشترین فایده را دارد:

الف) پایین بودن قابلیت جذب عناصر خاک:  برای مثال در خاک های آهکی قابلیت جذب آهن بسیار پائین بوده و علائم کمبود

(زردبرگی آهکی) گسترده است . برگ پاشی آهن ، بسیار مؤثرتر از کاربرد آهن کلاته گرانقیمت بوده و نیز در این روش سمیت منگنز بالا و مواد آلی زیاد، کمبود منگنز را می توان به طور مؤثری با محلول های حاوی منگنز بر طرف pH نیز کم می شود.  در خاکهایی با کرد.  در خاک های معدنی اسیدی مولیبدن به مقدار زیادی تثبیت می شود، بنابراین برگ پاشی با مولیبدن خیلی مؤثرتر از استعمال آن در خاک است .

ب) خشک بودن سطح خاک : در مناطق نیمه خشک عدم وجود آب قابل استفاده در خاک رویی و به تبع آن کاهش قابلیت جذب عناصر غذایی طی فصل رشد یک پدیده معمول است اگر چه ممکن است آب تحت الارض قابل استفاده باشد لیکن عناصر غذایی عامل محدود کننده رشد می شوند.  تحت چنین شرایطی استعمال عناصر غذایی در خاک خیلی کمتراز برگ پاشی آنها مؤثر است .

ج) کاهش فعالیت ریشه طی مرحله زایشی (تولید و باردهی):  با شروع مرحله باردهی براساس رقابت مرکز مصرف برای هیدرات کربن، فعالیت ریشه و بدنبال آن برداشت عناصر توسط ریشه کاسته می شود . برگ پاشی عناصر غذایی می تواند این کاهش را جبران کند.

د) افزایش کلسیم میوه ها: بیماریهای مرتبط با کلسیم در گونه های خاصی از گیاهان عمومیت دارد. بخاطر محدودیت حرکت کلسیم در آوندهای آبک ش، برگ پاشی آن خیلی مؤثر نیست و می بایست چندین نوبت در فصل رویش تکرار گردد. با این وجود بعضی عوارض مثل لکه تلخ سیب  با تکرار محلول پاشی کلسیم برطرف می شود به ویژه اگر سطح میوه ها مستقیما محلول پاشی شوند.

 

تغذیه با آب آبیاری

عناصر غذایی مورد نیاز درختان میوه را می توان به صورت محلول رقیق، به همراه آب آبیاری در اختیار آنها قرار داد . در باغ های مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار مثل آبیاری قطره ای و یا بارانی، این امکان بیشتر فراهم می باشد.

تغذیه با آب آبیاری در صنعت میوه کاری کاملا پذیرفته شده است . برای اینکه از مزایای راحتی کار، صرفه جویی در وقت، کارگر

و هزینه برخوردار است . اگر این سیستم به خوبی طراحی گردد، بدون هدر دادن کود، بیشترین و بهترین کارکرد را خواهد داشت . در این روش، محلول کودی مستقیما در اختیار ریشه قرار می گیرد.

در روش تغذیه با آب آبیاری، پنج عامل باید مد نظر باشد؛

١- قابلیت حرکت عنصرکودی در خاک

٢- اثرات ترکیبی کیفیت آب آبیاری و محلول کودی

٣- قیمت کود و میزان اثربخشی آن

٤- نیاز غذایی درختان میوه

٥- عامل آب و هوایی.

کودهای مورد استفاده باید دارای بهترین کیفیت، حلالیت مناسب، بدون مواد مضر، نمک و pH مطلوب باشند . نسبت N, P, K با توجه به نیاز خاک باغ و نتیجه تجزیه ی برگی درختان انتخاب می گردد.

عوامل مؤثر در آغاز باروری درختان میوه

مقدمه

هدف از پرورش و نگهداری درختان میوه به حد بهینه رسانیدن بارآوری سالیانه و تولید در طول عمر باغ است . باروری یک درخت را می توان به اجزا یی مانند تعداد گلهای درخت، تعداد گل هایی که به میوه تبدیل می شوند و کیفیت میوه به هنگام برداشت تقسیم کرد . کیفیت جوانه گل، توانایی تشکیل میوه و استعداد آن برای رسیدن به کیفیت بالای میوه را تحت تاثیر قرار می دهد. برای اداره موفقیت آمیز درختان میوه آگاهی از فرآیندهای مهمی که در تشکیل گل و تکامل جوانه های گل دخالت دارند ضروری به نظر می رسد. همانطور که انتظار می رود نمو جوانه‌های گل را شمار فراوانی از شرایط بیرونی و درونی کنترل می کنند. در حال حاضر پژوهشگران مشغول طراحی مدل هایی هستند که تغییرات مقاومت زمستانی جوانه را مشابه سازی کنند . اینها با استفاده از دماهای واقعی در مزرعه، تغی یرات مقاومت زمستانی جوانه ها را پیش بینی کرده و به باغداران امکان می دهند تا بر اساس دمای مزرعه، در برنام ههای مبارزه با سرمازدگی موفقیت بیشتری به دست آورند. گیاهانی که از طریق کاشتن بذر حاصل می شوند باید یک دوره نو نهالی را طی کرده و به مرحله بلوغ و گلدهی برسند، حال باید بدانیم هر کدام از این دوره های زندگی، چه خصوصیاتی دارند و برای شروع باروری در گیاه، چه مراحلی باید طی شود و چه شرایطی لازم است تا یک درخت به مرحله باروری برسد.

 

زمان باروری

گلدهی در درختان میوه زمانی است که درخت از نظر رشد به سن معینی رسیده باشد . سالها طول می کشد تا درختان

حاصل از رویش بذر به سن گلدهی و باروری برسند.

 

مرحله نو نهالی

دوره غیر فعال از نظر گلدهی در نهال های جوان، دوران نونهالی ١ نامیده می شود یا به عبارت بهتر دوره رکود فعالیت

گلدهی بعد از رویش بذر دوره نونهالی نامیده می شود و این دوره زمان بعد از جوانه زدن بذر است که در طی آن دانهال با هیچ

وسیله ای نمی تواند تحریک به گلدهی شود.

دانهال های غالب درختان میوه تا قبل از رسیدن به سن ۷-۳ سالگی گل نمی دهند و این همان دوره رکود گلدهی در آنها است . گیاهانی که از طریق پیوند و یا قلمه به دست می آیند بر خلاف دانهال های جوان تحت شرایط مطلوب قادر به گلدهی می باشند زیرا در عمل پیوند، پیوندک از اعضای بالغ درخت انتخاب شده و بالغ می باشد و یا در قلمه، قلمه از قسمت های بالغ تهیه می شود. پس این گیاهان در شرایط مطلوب قادر به گلدهی می باشند.

 

علائم نونهالی

عدم توانائی گلدهی با وجود شرایط مطلوب، داشتن برگهای لوب دار و شفاف، ساق ه های خزنده، داشتن ساقه ای با شاخه های کوتاه خارمانند که به ساقه ظاهری تیغ دار می دهد (در اکثر درختان میوه) ، تاخیر در خزان پائیزی در گون ه های خزان دار یعنی حالت نیمه دائم سبزی، آسانی ریشه دار شدن قلمه های آنها به دلیل عدم وجود گل که جیبرلین تولید می کند، مقدار در بافت ها از علائم نونهالی است که تعدادی از آنها در برخی گیاهان دیده می شود ولی (RNA) کم اسیدریبونوکلئیک مهمترین علائمی که در درختان میوه معتدله عمومیت دار د عبارتند از : عدم گلدهی،آسانی ریشه دار شدن قلمه ها وتیغ دار بودن بخش های نونهال.

 

مرحله انتقال

گیاهان بعد از مرحله نونهالی وارد مرحله انتقال می شوند و چون در این مرحله حد واسط بین گیاهان بالغ و نونهال هستند، پس هم احتمال گلدهی و هم احتمال عدم گلدهی در آنها وجود دارد . باف تهای درحال انتقال بین قسمت های کاملا نونهال و بالغ ساقه درختان بذری یافت می شوند. در ا ین گیاهان خصوصیات حدواسط بین نونهالی و بلوغ می باشد. گلدهی در روی ساق ههای در حال انتقال می تواند صورت بگیرد ولی نه به آسانی ساق ههای بالغ.

 

مرحله بلوغ

موقعی که گیاه به مرحله بلوغ  رسید توانائی گلدهی را خواهد داشت . دانهال هایی که رشد سریعتری دارند زو دتر از آنهایی که سرعت رشد کمتری دارند وارد مرحله زایشی می شوند و افزایش سرعت رشد به هر وسیله ای طول دوره نونهالی را کمتر خواهد کرد. درختان بالغ در حال گلدهی می توانند وارد فازهای رویشی یا گلدهی شوند ولی هرگز به دوره نونهالی برنمی گردند

البته در بعضی گیاهان سایه انداختن یا تیمار با تنظیم کنند ههای رشد مثل جیبرلی نها باعث برگشت به مرحله نونهالی می شود ولی این امر کلا در مورد درختان میوه خزان دار مصداق ندارد. ممکن است تصور شود که هرس سنگین درختان مسن و ضعیف باعث جوان شدن دوباره درختان می شود درحالی که هرس سنگ ین سبب تقویت گیاه و درخت می شود ولی درخت را به مرحله نونهالی برنمی گرداند . اشتباه دیگر این است که نهال های پیوندی در مرحله نونهالی می باشند، از آنجائیکه تمام این درختان با استفاده از جوانه های بالغ مورد نظر تکثیر می شوند، تمام اندام های رشد حاصل از چنین جو انه هایی بر خلاف درختان بذری پیوند نشده بالغ می باشند . مرحله ای که درختان بذری پیوند شده قادر به تولید گل نیستند، مرحله بلوغ رویشی  نامیده می شود.

در درختان بزرگ بذری قسمتهای پایین تنه و ریشه همیشه به حال نونهال باقی می مانند درحالی که در درختان پیوندی قسمت پایین محل پیوند در مرحله نونهالی وقسمتهای بالای محل پیونددر مرحله کاملا بلوغ هستند پس از نظر فیزیولوژیکی قسمتهای پایین درخت جوانتر و قسمت سر شاخ هها بالغ هستند

 

اهمیت دوره نونهالی

حفظ نونهالی در تکثیر نباتات حائز اهمیت می باشد.  زیرا قطعات حاصله از گیاهان نونهال بهتر از بافت های بالغ همان کلون ریشه می دهند . شواهدی وجود د ارند که بافتهای جوان حاوی تعدادی عوامل کمکی ریشه دهی می باشند، که این عوامل در بافتهای بالغ وجود نداشته یا در غلظت پایینی می باشند. از طرف دیگر کوتاهتر کردن این دوره در موارد خاص، مثل کاشت و پرورش درختان بذری گردو و یا سایر درختان میوه ی بذری، در عملیات اصلاح نژاد، به زود باردهی کمک خواهد کرد.

 

طول دوره نونهالی

طول دوره نونهالی گیاه بستگی به عوامل ژنتیکی و محیطی دارد . دانهال هایی که به طور ژنتیکی، دارای سرعت رشد بالاتری هستند، زودتر این مرحله را طی می کنند . به وسیله تغذیه و آبیاری بهتر و صحیح یا به وسی له هرس خفیف و حلقه زنی می توان دوره ی نونهالی را کوتاه کرد ونیز پیوند زدن، این دوره را کوتاه تر خواهد کرد . دوره طولانی تر رشد و کاربرد کود نیتروژنی متعادل، برای رشد مطلوب بوده و در نتیجه موجب کوتاه شدن دوره نونهالی درختان می شود . به نظر می رسد هرس خفیف با افزایش سطح فتوسنتز کننده درخت، به دلیل افزایش کربوهیدرات، گلدهی را تعجیل می کند.

 

فیزیولوژی تولید گل

به دلیل ضرورت گلدهی برای تشکیل میوه بررسی آن مهم می باشد. برای اینکه گلدهی قابل رویت باشد مراحل زیر باید  به ترتیب صورت گیرد:

  1. گل انگیزی
  2. گل آغازی
  3. تمایز و تخصصی شدن
  4. شکفتن گل

مرحله گل انگیزی که به وسیله محرکهای درونی شروع می شود، فرآیند تشکیل جوانه گل را بکار می اندازد . وقتی گیاه در شرایط مناسب نوری قرار گیرد برگ ها برانگیخته شده و فرمان گلدهی را به جوانه ها صادر می کن ند. در این مرحله، با چشم مسلح نیز نمی توان تغییری در جوانه ها مشاهده کرد، زیرا تغییرات عمدتا بیوشیمیایی می باشند . در این مرحله جوانه ی مورد نظر برگشت پذیر است . به عبارت دیگر اگر شرایط برای تشکیل جوانه ی گل نامساعد شود، جوانه در حالت رویشی باقی خواهد ماند. توالی گل انگیزی عبارت است از : دریافت علامت های محرک توسط محل فعال تقسیم یاخته ای که بدنبال آن میزان اسید نوکلئیک افزایش می یابد این اسید به یاخت ه ها فرمان می دهد تا پروتئین های لازم را برای تشکیل و تکامل یاخته های جدید تولید کنند . همزمان با افزایش اسید نوکلئیک و پروتئین میزان تقسیم یاخته ای در محل مریستم انتهایی افزایش می یابد. زمان گل انگیزی در گیاهان مختلف متفاوت است . در پاره ای از گیاهان، مثل سیب گل انگیزی چندین ماه قبل از پدیدار شدن گل صورت می گیرد بدین معنی که در خلال تابستان جوانه های گل درگیاه ایجاد شده و بهار سال بعد پدیدار می گردند. به عبارت دیگر شکوفه های سیب که در بهار بر روی درخت دیده می شوند، نتیجه گل انگیزی ۹-۸ ماه قبل هستند که بتدریج تکامل یافته و بصورت راکد باقی مانده و در بهار بدنبال هوای مساعد پدیدار گشته اند . پس برای بالا بردن محصول (افزایش گلها) چندین ماه پیش از پدیدار شدن گل، باید اقدام به کود دادن و طوقه برداری و غیره کرد . در پاره ای از گیاهان، گل انگیزی و پدیدار شدن گل فاصله چندانی با هم ندارند (مثل به) در کل، گل انگیزی بستگی به عوامل متعددی دارد و برای هر گیاه این عوامل متفاوتند.

عوامل مؤثر بر گل انگیزی و آغاز باروری

عوامل محیطی مثل نور، دما، تغذیه، آبیاری و عوامل درونی مثل هورمون ها و شرایط فیزیولوژیکی درخت، میزان محصول و ذخیره کربوهیدرات و وجود یا عدم وجود برگ، عملیات کشاورزی مثل پیوند، نوع پایه مورد استفاده، هرس، نوع رقم و غیره بر گل انگیزی درخت مؤثر هستند.

نور  (یا سایه) و طول روز

در سایه بودن درختان میوه موجب می شود که عمل فتوسنتز به میزان کمتری انجام گرفته و ذخیره مواد کربوهیدرات نیز به همان نسبت کمتر باشد، بدین ترتیب نسبت نیتروژن به کربن بیشتر شده و جدارهای سلولزی سلولها نازکتر می شود و جوانه های گل تشکیل نمی شوند و یا کاهش خواهند یافت. درعوض شاخه های لطیف و نازک تشکیل خواهند شد. تاثیر نور در فتوسنت ز و اندام زایی، مثل تشکیل گل و ریشه مهم می باشد. از نظر طول روز گیاهان به سه دسته کلی روز کوتاه، روز بلند و بی تفاوت تقسیم می شوند . درختان میوه مناطق معتدله، نسبت به طول روز بی تفاوتند . در مناطقی که روزهای تابستان طولانی تر است به علت فعالیت فتوسنتز میزان تولید مواد کربوهیدرات بیشتر بوده و در نتیجه تولید جوانه های گل به طور نسبی زیادتر است.

٦- ذخیره آب -٦-٢

اگر شرایط طوری باشد که در قسمت عمده ای از روز مقدار آب از دست رفته  (خارج شده از برگها بوسیله تعرق) بیشتر از مقدار رطوبتی باشد که بوسیله ریشه ها جذب می شود یک حالت خشکی در برگها و شاخه های جوان و حتی جوانه ها بوجود می آید . این حالت ممکن است در پایان روز با غروب آفتاب یا در طول روز با سایه انداختن یک قطعه ابر، از بین برود و تاثیری در تولید جوان ههای گل نداشته باشد، ولی اگر کمبود آب در گیاه در قسمت عمده روز دوام داشته باشد، موجب می گردد که رشد درخت متوقف شده و درخت وارد مرحله خواب و استراحت پیش از موعد عادی شده و نتواند به رشد رویشی ادامه دهد. در این حالت مقادیری مواد کربوهیدرات، بلامصرف مانده و ذخیره خواهد شد که در شرایطی با نور فراوان و فعالیت شدید فتوسنتز و تعرق زیاد، همراه با کمبود قابل توجه آب در اوایل تابستان، حتی در شرایط فراوانی ذخیره ی نیتروژن در درخت، موجب خواهد شد که رشد گیاهی زودتر از سن عادی متوقف شده و جلوتر از درختانی که از محیط رشد مناسبی  (بعلت فراوانی آب) برخوردار هستند گل کرده و بارور شوند.

آبیاری

گر چه عرضه آب به میزان کافی برای تولید میوه ضروری است اما کمبود آن نیز همواره امر نامطلوبی نیست به طوری که کمبود جزیی آب درخت هلو ممکن است باعث تحول در درخت شده و آن را از رشد رویشی به زایشی سوق دهد . در صورت کم آبیاری کردن درخت، حجم ریشه کا هش یافته و ضعیف می گردد، در نتیجه جذب مواد نیتروژنی پایین آمده و میزان کربوهیدرات بیشتر از مواد نیتروژنی شده و درخت وادار به گلدهی می شود.

تغذیه

گیاه برای گل انگیزی نیاز به تغذیه کافی دارد . کمبود عنصر روی موجب کاهش گل انگیزی می شود و این به این علت است که روی وظیفه ای در ساخته شدن اسید آمینه ی تریپتوفان که ماده اولیه ساختمان هورمون اکسین است، دخالت دارد و اکسین باعث گل انگیزی می شود. با تغذیه صحیح و اصولی درختان میوه می توان به رشد سریع آنها کمک کرده و آنها را زودتر به مرحله بلوغ و گلدهی رساند . یا در مورد نیتروژن که باعث می شود شاخ ه های حامل جوان ه های بارده زیاد شوند  (در حد متعادل) و زیادی مصرف آن می تواند باعث افزایش رشد رویشی و انبوهی شاخ و برگ و تا خیر در باردهی شود.

پایه

درختان جوان پیوند شده روی پایه های کلونی اصلاح شده اغلب زودتر از در ختان پیوند شده روی پایه های بذری گل پا کوتاه زودتر و سنگبن تر از درختان پیوند شده M۱ قوی یا روی  M۹ می دهند برای مثال درختان سیب پیوند شده روی درختان بذری قوی یا پایه کوتاه Misik kimensis گل تولید می کنند.

پیوند

یکی از هدفهای پیوند که یک روش غی رجنسی ازدیاد می باشد صرفه جویی در وقت است . زیرا گیاهان تکثیر شده از طریق پیوند از همان ابتدا بالغ هستند و یا تاثیر دیگری که دارد این است که اگر از پایه های کوتاه کننده استفاده کنیم زودتر به گلدهی می رسیم.

هرس

یکی از هدفهای هرس پس یا پیش انداختن باروری گیاه و تنظیم گلدهی در درختان میوه می باشد. هرس شدید زمستانه یا هرس سبزی که در اواخر بهار یا اوایل تابستان روی درختان جوان ۵-۴ ساله که در مراحل شروع تولید میوه هستند انجام گیرد موجب می شود که تمرکز مواد هیدروکربن به تاخیر افتاده و شاخه های جوان به رشد رویشی ادامه دهند پس در این سنین نباید درختان جوان را زیاد هرس کرد تا بتوانند زودتر به حد کمال و باروری برسند. آزمایشات روی درختان سیب که در مرحله جوانی بودند و هنوز بارور نشده بودند

نشان داد که علاوه بر هرس معمول زمستانه با انجام هرس سبز  (کوتاه کردن انتها ی شاخه ها) روی شاخ ه های بلنددر اوایل تابستان تعداد بیشتری از شاخه های کوتاه بارور  (سیخک) تولید خواهد شد که به علت تحریک درخت جوان به تولید شاخ ه های ثانوی زیاد به جای رشد طولی بوده است که روی آنها شاخه های کوتاه بارده در سالهای بعد ظاهر خواهد شد . پس یکی از مطمئن ترین طرق تحریک درختان سیب با رشد زیاد به تولید شاخه های کوتاه جانبی که بعدا بارور خواهند شد هرس به موقع تابستانه است و شرط توفیق داشتن قدرت و قوت کافی درخت است والا هرس سبز کوتاه کننده روی درختان مسن یا کم رشد باعث خواهد شد شاخ و برگ بی باری روی تاج در محل هرس بوجود آید که مانع تابش نور خورشید به قسم تهای پایین و کاهش باروری می شود. در مورد هرس ریشه که کم و بیش از قدیم بین باغداران در درختانی که خیلی قوی رشد کرده و دیر بارور می شوند یا کم بار هستند متداول بوده و از آن به عنوان عمل ترسانیدن درخت ی اد می کردند منظور اصلی از این کار تقلیل جریان شیره خام و کم کردن رشد گیاهی و ایجاد تعادل بین تولید و رشد می باشد. شخم عمیق باغهای میوه یا بیلکاری در کف باغها عملا یک نوع هرس ریشه محسوب می شود اگر این کار مقارن با دوره تشکیل میوه باشد اثر مضری روی بار درخت خواهد گذاشت و میو ه ها خواهند ریخت ولی اگر بموقع و در طول زمستان و قبل از بیدار شدن درختان باشد اثر تحریک کننده روی تولید جوان ههای گل داشته و رشد گیاهی را کمتر خواهد کرد و بدین ترتیب با غرور درخت مبارزه می شود.

ماه‌ها

درختان میوه

خشک

سبز

پنسمان

فروردین

هلو، مو

+

 


 


اردیبهشت

هلو، سیب، گلابی، زردآلو

 


 


+

خرداد

هلو، سیب فرم کوردون

 


 


+

تیر

زردآلو، گلابی، گوجه، سیب، مو

 


+

+

مرداد

گردو، زردآلو، گیلاس، سیب فرم‌کرودون، هلو

 


+

 


شهریور

مو

 


+

 


مهر

گوجه، آلو

 


+

 


آبان

سیب، گلابی

+

 


 


آذر

سیب، گلابی

+

 


 


دی

......................................................

 


 


 


بهمن

تمشک، انگورفرنگی، سیب، گلابی، مو

+

 


 


اسفند

گیلاس، گوجه، زردآلو، هلو، مو، انجیر

+

 


 


انجام هرسهای خاص

کت زدن یا حلقه بر داری، برداشتن حلقه ای از پوست درخت که هدف از آن قطع موقت جریان شیره نباتی پرورده از برگها به طرف پایین، به منظور تولید گل یا افزایش تعداد گل و میوه در بالای قسمت حلقه برداری شده می باشد. عملا از این وسیله برای تحریک شاخ ه ها به بارور شدن یا گل دادن زودتر ا ز موقع و حتی درشت کردن میوه استفاده می شود . در همین مدت که ارتباط قطع است مقادیر قابل توجهی مواد هیدروکربن در قسمت بالای شاخه جمع می شود که سبب تولید جوانه های گل در این قسمت از شاخه خواهد گردید . ایجاد شکاف در زیر یک جوانه همان اثر کت زدن در تحریک این جوا نه برای تبدیل شدن به گل را خواهد داشت . اگر کت زدن روی درختانی که در خاکهای بی قوت یا کم آب کاشته شده اند انجام گیرد، هیچگونه تاثیری نخواهد داشت و این نکته ای است که باغداران باید به آن توجه کنند و تصور نکنند که در هر موقعیتی با اجرای عملیات کت زدن یا مشابه آن می توان به نتیجه مطلوب رسید. زخم حاصله از برداشتن قسمتی از پوست اگر با یک ورقه کاغذ یا پارچه چسب دار پوشانیده شود به زودی التیام پیدا خواهد کرد ولی اگر آن را با چسب باغبانی یا رنگ بپوشانند جوش خوردن محل التیام دیرتر انجام خواهد شد . نیز اگر این عمل زودتر انجام گرفته باشد فقط از طرف بالا جوش خواهد خورد ولی اگر از اواسط خرداد انجام گیرد زخم از بالا و پایین التیام می یابد.گفته شده درختانی که در معرض این قبیل عملیات به طور مداوم قرار گیرند زودتر پیر شده و عمرشان کمتر می شود و دلیل این پدیده ممکن است ضعف تدر یجی ریشه به علت عدم دریافت قسمتی از مواد غذایی پرورده شده باشد که از برگها به طور عادی دریافت می داشته است . در بعضی از گیاهان مثل گیلاس و آلبالو زخم، دیر التیام می یابد و ممکن است با نفوذ

قارچها و باکتریها موجبات ابتلای شاخه به امراض فراهم شود.

 

زخم زنی

زخم زنی پوست پیرایشی است که در بهار به منظور تبدیل شاخه نابارور به منظور مبارزه با غرور بکار می رود و علت آن

به علت تولید اتیلن و تشکیل جوانه گل می باشد و نوعی هرس تابستانه می باشد.

 مقدمه ای بر میوه های مناطق معتدله15-16-17

چیدن نوک شاخه های جوان

چیدن نوک شاخه های جوان، باعث می شود که رشد انتهائی متوقف شود (چون اکسین در آن محل از میان رفته و غالبیت انتهائی هم از بین می رود) و برحسب زمان اجرای آن عکس العمل شاخه تا حدی متفاوت خواهد بود . اگر عمل خیلی زود در اوایل بهار در بحبوحه رشد سریع انجام گیرد نزدیکترین جوانه به نوک شاخه تبدیل به ی ک شاخه فرعی جنبی خواهد شد . اگر قدری دیرتر، قبل از ورود جوانه به دوران خواب انجام گیرد به احتمال زیاد این جوانه تبدیل به جوانه گل خواهد شد و اگر در فصل تابستان صورت گیرد (هرس سبز) اولین جوانه زیر محل قطع چنانچه در شرایط مساعد باشد تبدیل به جوانه میوه دهنده خواهد شد.

 

منبع : http://www.gologiah.ir


       .: نظر شما در مورد این مطلب:.
نام *:
 ایمیل :  
نظر شما *
لطفا حاصل عبارت را در باکس زیر وارد نمایید : *
18
به علاوه
45
=
     
به novintiur.ir امتیاز دهید :
با تشکر از حمایت شما